Se alla

Äntligen gratis broddar för seniorer Kalmar kommun

Vad hände egentligen?

Onsdag 31 januari 2018

Liberalerna i Kalmar kommun föreslog i en motion i november 2015 att kommunen ska erbjuda gratis broddar/halkskydd till äldre som idag har hemtjänst eller larm.

Vårt förslag behandlades i kommunfullmäktige i november 2016, den styrande majoriteten (S-V- C) i Kalmar kommun ville då avslå min motion. Frågan om kostnaderna för att dela ut till riskgruppen, dvs. de som idag har hemtjänst eller larm hade man i november 2016 inte utrett alls. Jag krävde därför på fullmäktige att denna fråga utreddes först och med stöd av den samlade oppositionen kunde vi också återremittera ärendet.

I debatten kallades mitt förslag populistiskt och ett förslag utan konstaterad nytta. Sedan ärendet återremitterades har ett stort antal kommuner fattat beslut om att dela ut broddar till sina invånare över 65 bl.a. S-styrda Borgholm, Emmaboda och Oskarshamns kommun men även C-styrda Mönsterås kommun. De säger sig också vara nöjda med satsningen.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/Xa9SqpRKU-w?feature=oembed

Vad hände sen?

Ärendet behandlades i omsorgsnämnden i april, där min motion ansågs besvarad. Efter april 2017 stannade min motion upp. I höstas lyfte jag frågan på arbetsutskottet den 31 oktober, där jag begärde att broddar skulle finansieras ur resultatet 2017 tillsammans med bland annat landsbygdspengen och ökade investeringsbidrag till föreningar.

På kommunstyrelsen den 7 november skulle jag på nytt göra samma begäran men möttes av nya besked. Muntligt besked lämnades om att omsorgsnämnden kommer att köpa in 2000 par broddar och dela ut till riskgruppen. Detta stadfästes senare i omsorgsnämndens internbudget för 2018, nu som del i ett paket för att attrahera fler äldre till våra träffpunkter.

Nu i den formella hanteringen av min motion anses denna besvarad. Jag är mycket glad för att äldre nu kommer att kunna uppsöka sin närmsta träffpunkt och där få gratis broddar, helt i enlighet med motionens intentioner. Mer än 2 år efter det att min motion lämnades in. Det är också mycket välkommet att majoriteten vill öka äldres rörelsefrihet och på ett proaktivt sätt vill förebygga mänskligt lidande och de kostnader som uppstår vid t.ex. ett lårbensbrott.

Läs mer om vår politik för Kalmar kommun här

 

Carl-Henrik Sölvinger