Se alla

Arbetsmarknad

Samhällets mest utsatta ska vi hjälpa.

Kommunens viktigaste uppdrag är att erbjuda stöd och insatser för att hjälpa samhällets mest utsatta. Liberalerna vill ge andra livschanser oavsett skälen till att man sökt hjälp hos socialtjänsten

Liberalerna vill:

För att hjälpa våra mest utsatta och motverka utanförskap vill Liberalerna att:

  • Utred förutsättningarna för att skapa en arbetsmarknadsenhet politiskt styrd av en arbetsmarknadsnämnd eller utskott. Genom att slå ihop handläggningen av försörjningsstöd för fullt arbetsföra personer (idag socialförvaltningen) med Invandrarservice, arbetsmarknadsverksamheten och Kunskapsnavet (idag kommunledningskontoret).
  • Tilläggsuppdrag ges att utreda huruvida även frågor rörande flyktingmottagning, ensamkommande flyktingbarn och skuld- och budgetrådgivning bör tillhöra den nya nämnden.
  • Uppdrag att skapa förutsättningar i kommunkoncernen för att fler personer med funktionsnedsättning ges möjlighet till anställning.
  • Ungdomsmottagningen tillförs medel för bemanning av ytterligare en kurator.
  • Att i välfärdsbokslutet kartlägga varaktigheten av barnfattigdom. Detta för att en tydligare bild av den verkliga barnfattigdomen ska framträda. Många barn lever idag tillfälligt i barnfattigdom då deras föräldrar studerar eller är föräldralediga. Uppdraget innefattar även att ta fram åtgärder mot varaktig barnfattigdom.
  • Utred förutsättningarna för att utveckla en samverkan mellan socialtjänst, elevhälsa, barnhälsovård och folktandvården i syfte att tidigt upptäcka våld i nära relationer.
  • Individer och familjer i skyddat boende ges förtur till Kalmarhems lägenheter.
  • Kommunen ska ställa sociala krav vid upphandling när så är möjligt. Kommunen har idag möjlighet att ställa sociala krav vid upphandling, möjligheten används tyvärr knappt. På detta sätt kan fler lärlings-, språkpraktik och ordinarie praktikplatser skapas. Detta kan vara gynnsamt särskilt ur integrationssynpunkt.
  • Att kommunen utreder om Blekinge Integrations- och utvecklingscenter (BIU) kan vara en samarbetspartner gällande t.ex. studiehandledning på modersmål för mindre språkgrupper.
  • Utred att införa Lagen om valfrihet (LOV) inom daglig verksamhet enligt LSS. Den enskilde ges fler utförare att välja emellan där utförarna tillsammans med kommunen konkurrerar med kvalitet.
  • Medel avsätts för avtal med frivillig organisation gällande 6 st. natthärbärgesplatser vintertid.
  • Inför krav på motprestation, utöver inskrivning hos Arbetsförmedlingen, för arbetsföra personer med försörjningsstöd.

Ekonomisk frihet börjar med ett jobb

Att som individ kunna försörja sig själv och sin familj är oerhört viktigt. Inte bara för den ekonomiska frihet det innebär, det skapar även delaktighet och gemenskap i samhället. Detta gäller såväl barn som vuxna i familjen. Därför måste kommunens insatser hela tiden vara inriktade på arbete oavsett om man är ny i Sverige, inte har fullföljt gymnasiet eller av andra skäl. Det är glädjande att majoriteten tagit till sig av detta resonemang och själva har föreslagit krav om motprestation i sin budget för 2018.

Motprestation vid försörjningsstöd

Individer som idag är arbetsföra och står utanför arbetsmarknaden vill vi ska få uppleva den frihet som en egen inkomst innebär. Idag är ca hälften av mottagarna av försörjningsstöd i kommunen arbetsföra men arbetslösa. Liberalerna vill slå ihop handläggningen av försörjningsstöd för arbetsföra med arbetsmarknadsverksamheten, Kunskapsnavet och Invandrarservice för att göra en tydligare koppling till arbete och utbildning. Genom politisk styrning i en nämnd uppvärderas frågorna och nya metoder och arbetssätt får en arena. Alla arbetsföra med försörjningsstöd ska finnas i någon form av sysselsättning för att underlätta övergång i ordinärt arbete.

Kalmar kommun har idag möjlighet att ställa sociala krav vid upphandling. Ett sådant socialt krav kan vara att företaget garanterar ett visst antal språkpraktikplatser eller lärlingsplatser. Detta förfarande vill vi se Kalmar kommun använda i större utsträckning för att skapa fler möjligheter för unga och utrikes födda.

Förebyggande arbete och tidiga insatser

Tidiga och förebyggande insatser är avgörande. Socialtjänsten ska erbjuda ett brett utbud av öppna insatser som ges utan att de medverkande blir föremål för myndighetsutövning. Valfrihet ska finnas inom de öppna insatserna, t.ex. daglig verksamhet eller familjerådgivning, vilket med fördel göras inom systemet för Lagen om valfrihet (LOV).

Kommunens viktigaste uppdrag är att erbjuda stöd och insatser för att hjälpa samhällets mest utsatta. Liberalerna vill ge andra livschanser oavsett skälen till att man sökt hjälp hos socialtjänsten. Så mycket som möjligt av insatserna ska ske på hemmaplan och med frivillighet. Arbetet med hemtagning behöver fortsätta då sociala skyddsnät ofta finns på hemorten.