Se alla

Ekonomi

Ekonomi och skatter i Kalmar kommun

Liberalerna vill långsiktigt arbeta för att sänka Kalmar kommuns skattetryck på invånarna till en nivå som mest motsvarande våra jämförelsekommuner

Liberalerna vill:

För en flexibel kommun med en ekonomi som ser till skattebetalarnas bästa vill vi:

  • Att Kalmar kommun from 2018 prövar nollbasbudgetering eller annat likvärdigt arbetssätt på serviceförvaltningen för att genomlysa verksamheterna och deras faktiska behov.
  • Kalmar kommunbolag AB ska årligen ge en aktieutdelning motsvarande 40% av redovisad vinst.
  • Kommunkoncernen ska effektivisera arbetet med att söka stats- och EU-bidrag. Mål ska finnas om hur mycket medel som bör tas hem och områden/projekt prioriteras.
  • Minskning av politiska arvoden och avskaffa 2:e vice ordf (3% arvodesminskning).
  • Medel avsatta till fonder för social hållbarhet och forskning och utveckling slopas. Lovvärda projekt finansieras inom facknämndernas ramar eller genom särskilda beslut.
  • Tidsredovisning införs för alla tjänstepersoner för bättre kostnadskontroll.
  • Ta fram ytterligare e-tjänster för t.ex. bostadsanpassning och lantmäteri.
  • Utred möjligheterna att förändra resursfördelningssystemet för skolskjutsarna så att volymförändringar och prisförändringar hanteras.
  • Efter att nuvarande avtal för tjänsteköp löpt ut ska målet vara att erbjuda näringslivet delägarskap i Destination Kalmar. Genom ett gemensamt ägande och delade kostnader kunde också risken delas med de som tjänar mest på de populära evenemang som Destination Kalmar arrangerar. Näringslivets bidrag genom partnersamverkan minskar idag snarare än ökar som varit Liberalernas önskan.
  • Kommunikationsenhetens ram sänks med 500 000
  • Minskade medel för konsulttjänster på kommunledningskontoret
  • Kommunalskatten sänks till 21:71
  • Borgensavgifter höjs till 0,4%
  • Ramjustering för Samhällsbyggnadsnämnden. Den fysiska planeringen har en kostnad över rikssnittet med 20 mkr.
  • Avskaffa kommunstrategerna. Strategernas arbete ska bedrivas på facknämnderna där verksamheterna och expertkunskap finns. Effekten av strategernas arbete på kvalitén i verksamheterna är svår att mäta.
  • Flytta 12 % av “Ansvar 154 Produktion” dvs. gata/park till Södermöre kommundelsnämnd. Södermöre kommundelsnämnd behöver inte färre ansvarsområden, utan tvärtom fler för att kunna hitta unika särlösningar som ger både bättre kvalitet, arbetsmiljö och mer pengar över till kärnverksamheten.

Fokusera på kärnverksamhet – Skola, vård och omsorg.

Liberalerna anser att den största delen av kommunens kraft ska läggas på att utveckla kärnverksamheten, på övriga områden ska vi effektivisera genom konkurrensutsättning eller genom de möjligheter som finns inom digitalisering eller ny teknik.
Kalmar kommuns budgetar utgår i stort sett från tidigare års budgetar. Vissa ändringar görs och resurser läggs till eller dras bort utifrån demografi dvs. antal barn i skolan eller antal äldre i omsorgen. Det innebär att pengar i princip hela tiden läggs ovanpå tidigare ram, vilket inom vissa förvaltningar gör att ramen hela tiden ökar. När skattekraften samtidigt minskar framöver blir detta ohållbart. Vi behöver börja om från början.

Faktiska kostnader, behov och intäkter behöver genomlysas. Behovet av en genomlysning har vi lyft tidigare men Liberalerna vill konkretisera detta genom att tillämpa nollbasbudgetering. Det är en krävande process för såväl tjänstemän som politiker men samtidigt en stor möjlighet att granska sin egen verksamhet och följa upp effekter av tidigare satsningar. Då denna process är mycket arbetskrävande tänker vi att man tar en förvaltning åt gången vartannat år. Målet är vi framåt ska kunna utvärdera om vi gör rätt saker – inte bara om vi gör saker rätt. Då serviceförvaltningen är en av våra mindre förvaltningar som vi dessutom vill konkurrensutsätta föreslår vi att arbetet startar där.

Utdelning från kommunala bolag

De kommunala bolagen är kommunens egendom och ett instrument för kommunens verksamhet. I egenskap av det bör de kommunala bolagen lämna en marknadsmässig avkastning till sina ägare, skattebetalarna, genom Kalmar kommun. Det gäller genom så väl årliga utdelningar som de avgifter bolagen betalar för att kommunen går i borgen för bolagens lån. Detta har man historiskt varit dålig på och Liberalerna vill här se en ändring. Liberalerna vill också se att näringslivet tar sin del av ansvaret när det gäller att utveckla kommunens turistnäring. Vi föreslår därför att näringslivet i framtiden är delägare av Destination Kalmar tillsammans med kommunen.