Se alla

Näringsliv

En kommun för företagare

Företagsamma och strävsamma människor är Kalmars jobbskapare. I ett dynamiskt, modernt och liberalt samhälle möts näringslivet av positiva attityder från kommunen.

Liberalerna vill:

För ett bättre näringslivsklimat i Kalmar kommun vill vi att:

  • Kommunhälsan upphandlas i en “all inclusive” lösning liknande Halmstad kommuns. Kostnaden för Halmstad from 1/1 2018 är 900 kr per anställd. Kalmar kommuns kostnad var 2017, 1673 kr per anställd. Beställarkompetens behålls på personalenheten.
  • Utred om parkskötseln i Södermöre kan läggas ut på entreprenad. Lokala entreprenörer har en konkurrensfördel då de slipper transporter till Kalmar. Gynnar lokalt företagande.
  • Alla nämnder och styrelser ska verka för ökad konkurrensutsättning inom sina respektive ansvarsområden.
  • Kommunkoncernen ska se över vilka hinder som finns för företagare när det gäller tillstånd, tillsynstaxor och annat.
  • Utreda förutsättningarna för ett taxesystem där företag som sköter sig får en lägre avgift för tillsynstaxor samt där företag med anmärkningar får betala mer.
  • Den administrativa bördan för företagare inom personlig assistans behöver ses över. Gärna med ett tillitssystem som gynnar företag som gör rätt.
  • Inför maximal handläggningstid för detaljplaner. 1 år för enkla planer och 2 år för större och mer komplicerade detaljplaner. Ambitionsnivån anpassas till lagkrav.
  • Påbörja planering för en ny knutpunkt för regional busstrafik i anslutning till Kalmar Öland Airport.
  • Påbörja planering för en samåkningsparkering söder om tätorten Kalmar, gärna i anslutning till där E22 och Riksväg 25 kommer att mötas.
  • Att Sydost-samarbetet i infrastrukturfrågor utvecklas till gemensam remissinstans i fler storregionala frågor. Med en gemensam röst kan mer uppnås i frågor om t.ex. högspecialiserad vård eller myndighetsflytt till regionen. Kalmar kommun behöver också vara mer aktiva och aktualisera frågor kopplade till vårt funktionella arbetsmarknadsområde inom den blivande Regionkommunen.
  • Näringslivsrådet ska presentera ett förslag till näringslivspolitiskt program före utgången av 2018. Detta ska sedan aktualiseras en gång per mandatperiod.
  • Företagslotsens roll ska utvärderas därefter ska mål kopplas till lotsarnas arbete.
  • Att skyltprogrammet för Kvarnholmen samt uteserveringsprogrammet revideras och moderniseras omgående.
  • Uppdrag ges att ta fram en koncernövergripande innovationsstrategi samt att arbetet med innovation i de olika förvaltningarna
  • Lokalvården läggs ut på entreprenad. Entreprenaden ska delas in i flera geografiska områden för att öppna upp för fler mindre aktörer.
  • Serviceförvaltningen behöver slimmas då verksamheten inte konkurrensutsätts i tillräcklig omfattning. 1 % effektivisering.
  • Utreda vilka delar av IT-drift, fastighetsdrift, fordonsverkstad och kost som kan läggas ut på entreprenad. Idag finns t.ex. kostenheten utspridd på 80 platser, kanske kan någon enhet släppas till en privat entreprenör? Med mer konkurrensutsättning är det nödvändigt att servicenämnden i större utsträckning organiseras som en beställarnämnd.
  • Utmaningsrätt införs inom de områden där detta är möjligt.
  • Utreda förutsättningarna för ett tillsynstaxesystem där företag debiteras för faktiskt tid och vid utebliven tillsyn betalas ingen avgift.
  • Tillsätt en utredning med syfte att flytta ansvaret för kost och städ i Södermöre kommundel till Södermöre kommundelsförvaltning.

Liberal politik för kommunens företagare.

Liberalernas politik syftar till att skapa bästa möjliga förutsättningar för kommunens företag. Snabb ärendehantering, flexibilitet, dialog och en företagsvänlig attityd är A och O i detta arbete. Onödig regelbörda eller svårbegripliga bestämmelser måste bort. Företag som sköter sig och följer regler och förordningar ska om möjligt gynnas av detta också när vi tar ut avgifter och taxor. Jämför t.ex. med försäkringsbolagens risktänkande vid premiesättning. Vi måste också bli bättre på att informera företag om de stöd och möjligheter som redan finns i kommunen.

En väl utvecklad infrastruktur

För ett väl fungerande näringsliv krävs goda kommunikationer såväl regionalt som nationellt, men även internationellt. En mångfald av transportsätt måste finnas för att tillgodose individens varierande behov. Den regionala kollektivtrafiken bör bindas ihop med en gemensam knutpunkt för buss och tåg vid KalmarÖland Airport, vår stadsnära flygplats.

Konkurrensutsätt kommunens verksamheter

Vi måste bli bättre på att bjuda in företagare i kommunens verksamheter men också att inom kommunen självständigt driva enheter genom s.k. intraprenad. Fler alternativ i välfärdssektorn spelar en viktig roll för en kostnadseffektiv skattefinansierad verksamhet men är också grunden till att öka den enskildes valfrihet. I Kalmar ska det därför vara möjligt att utmana den offentligt drivna verksamheten. Offentlig upphandling ska ske på sätt som ger skattebetalarna låga kostnader, hög kvalitet, säkerställer likabehandling och stimulerar konkurrens där lokala företagare kan vara med.