Se alla

Personalpolitik

Stor arbetsgivare, stort ansvar

Liberalerna ser kommunens medarbetare och chefer som den viktigaste resurs vi har. Mår våra medarbetare bra och trivs kommer de bära upp vår verksamhet.

Liberalerna vill:

Följande förslag har vi lämnat in till kommunfullmäktige

gällande personalpolitik

  • Kommunen återupptar försök med tidsbegränsade chefsförordnanden vid nyrekrytering.
  • Tydliga krav på resultat måste ställas på våra chefer. Utveckla även ett system för att utvärdera detta resultat. Chefer som kontinuerligt inte uppnår dessa krav ska inte flyttas till, och tynga, en annan enhet eller verksamhet utan ska lämna chefspositionen.
  • Premiera duktiga chefer inom omsorgen som når verksamhetsmålen. Riktlinjer behöver tas fram för hur bonus kan delas ut till duktiga chefer. Medel för denna bonus avsätts för 20 enhetschefer.
  • Alla kommunala chefer ska erbjudas en mentor med erfarenhet av ledarskap. Många chefer har idag komplexa uppdrag med många medarbetare och behöver stöd för att utföra sitt uppdrag med god kvalitet.
  • Utbildning av alla chefer i arbetsmiljö och första hjälpen vid psykisk ohälsa.
  • Inom omsorgen bör huvudregeln vara att nyrekrytering av chefer utgörs av
  • sjuksköterskor som kan verksamheten, snarare än av socionomer eller undersköterskor.
  • Uppmuntra entreprenörskap och bildandet av välfärdsföretag bland våra medarbetare. Stöd behöver genom näringslivsenheten ges till medarbetare som vill starta egen verksamhet inom t.ex. hemtjänst eller personlig assistans. Konkurrens vet vi utvecklar även kommunens verksamhet till det bättre. Vi ska därför ha en tillåtande attityd till medarbetare som vill utveckla välfärden.
  • Utred vilka regel- och organisationsförändringar som behövs för att avlasta rektorerna från administrativa uppgifter. Rektorsrollen ska fokusera på det pedagogiska ledarskapet.
  • Att kommunen arbetar fram koncerngemensamma riktlinjer för semester och andra ledigheter.
  • Detta är viktigt inte minst utifrån planering av bemanning men också att skapa likvärdiga och bättre villkor för våra anställda och deras möjlighet till återhämtning och familjeliv.
  • Fler medarbetare utbildas i första hjälpen vid psykisk ohälsa. Kollegialt stöd och tidig upptäckt och åtgärder är av yttersta vikt vid psykisk ohälsa. Cirka hälften av långtidssjukskriven personal i kommunen har diagnoser kopplade till psykisk ohälsa
  • Utred möjligheten att erbjuda 80-90-100. D.v.s. möjlighet för medarbetare att arbeta 80 % av heltid, få 90 % av heltidslönen och 100 % av pensionsintjäningen. Detta i syfte att uppmuntra fler att arbeta längre. 47 % av pensionsavgångarna 2016 skedde före 65 årsdagen
  • Förstärkning av friskvårdsbidraget som höjs från 800 kr till 1000 kr.
  • Utred möjligheterna att ansluta Kalmar kommun till en sjukanmälningstjänst med sjukvårdsrådgivning av sjuksköterskor. Tjänsten används i syfte att sänka korttidsfrånvaro, minska upprepad korttidsfrånvaro och avlasta enhetschefer. En annan fördel är löpande kartläggning av sjukfrånvaron, där man hela tiden kan se dess orsaker och snabbt kunna sätta in rätt insatser. Erfarenheter från Karlstad kommun visade att denna insats betalade sig själv efter 7 månader, den är på kommunspråk, räntabel.
  • Erbjuda verksamheterna möjlighet till övergång till intraprenad. Verksamhet som drivs i intraprenad stimulerar ett kreativt och ansvarstagande tänk om hur mål och resultat ska uppnås. Det ökar delaktigheten bland de anställda, något som ofta leder till ökad trivsel och minskad sjukfrånvaro. Alla verksamheter kan bli intraprenader.
  • Att försöken med mikroträning på arbetstid som prövats på serviceförvaltningen även prövas på en enhet på omsorgsförvaltningen.
  • Uppdrag ges till barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd att i samarbete med Gymnasieförbundet identifiera orsaker till sjukfrånvaro och föreslå åtgärder för att minska sjukfrånvaro.
  • En personalförsörjningsplan ska upprättas för att klara dagens och morgondagens kompetensförsörjning.
  • I samband med framtagandet gör en översyn över alla personalförmåner i syfte att skapa mer attraktiva villkor för arbetstagare i Kalmar kommun. I andra kommuner erbjuds anställda t.ex. möjlighet att genomföra behandlingar i privat hälso- och sjukvård mot bruttolöneavdrag. Andra förmåner kan vara subventionerade årskort i kollektivtrafik m.m.
  • Utred möjligheten att inrätta karriärtjänster inom exempelvis vuxenutbildningen, socialtjänst och förskola.
  • Den pott om 1,5 Mkr som finns för särskilda insatser ska i lönerevisionen 2018 riktas mot gruppen sjuksköterskor/sjukgymnaster/arbetsterapeut. Detta ger ett extra löneutrymme per anställd om 440 kr utöver avtal. För att jämna ut löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrkesgrupper. Jämställda löner ska vara självklart i Kalmar kommun
  • 1,5 Mkr riktas i särskild lönesatsning mot gruppen socialsekreterare/socionomer. Detta ger ett extra löneutrymme om ca 530 kr utöver avtal. För att jämna ut löneskillnader mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrkesgrupper. Jämställda löner ska vara självklart i Kalmar kommun
  • Kommunen ska prioritera löneutveckling för kvinnodominerade yrken med eftergymnasial utbildning i avtalsrörelsen 2018. Det handlar om att ur ett jämställdhetsperspektiv uppvärdera yrken som bibliotekarie, lärare, förskollärare, socionomer och sjuksköterskor m.fl. Utbildning ska alltid löna sig.
  • Förvaltningarna samarbetar med Linnéuniversitetet för att skapa vidareutbildningar och kompetensutvecklingsprogram som motsvarar kommunens behov.
  • Förvaltningscheferna får i uppdrag att ta fram en gemensam strategi för att bättre premiera medarbetare som åtar sig att vara handledare för nya medarbetare. Att vara handledare är en viktig funktion framförallt ur ett kompetensförsörjnings perspektiv. Detta ska löna sig oavsett i vilken förvaltning man arbetar.
  • Kommunens förvaltningar och bolag ges i uppdrag att återkomma med hur
    studentmedarbetare skulle kunna bidra till den egna verksamheten.
  • Arbetet med studentmedarbetare behöver intensifieras inom kommunkoncernen. 2017 har 4 studentmedarbetare varit anställda i kommunen. Detta i Kalmar läns näst största arbetsgivare.
  • Barn- och ungdomsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden ges i uppdrag att inkomma med förslag till examensjobb inom sin verksamhet. Studenters ex-jobb kan ge värdefull lokal kunskap som annars aldrig kommit på pränt.
  • Utred om ett samarbete angående studentmedarbetare kan skapas med grannkommuner.
  • Att elever i vuxenutbildningen som utbildar sig till undersköterska eller barnskötare garanteras någon form av anställning i Kalmar kommun vid godkänd utbildning. Detta ska självklart gälla även inriktningar mot integration. Upplägget ger studenten incitament att gå färdigt sin utbildning och ger kommunen tillgång till väl behövda, blivande medarbetare. Liknande system har funnits vid omsorgsprogrammet på gymnasiet.
  • Att man utreder hur studenter i vuxenutbildningen kan erbjudas stipendier till körkortsutbildning likt studerande vid gymnasiets vård- och omsorgsprogram. Körkort bidrar till ökad anställningsbarhet.
  • Utred hur samarbete med andra kommuner kan ske kring särskilda kompetenser såsom jurister, experter inom bygglov osv. med grannkommunerna. Detta har med framgång skett inom överförmyndarverksamheten, arkiv och inom larmtjänster.
  • Lönespridningen ska öka. Utarbeta ett tydligt system där den individuella lönesättningen grundas på måluppfyllelse, resultat och erfarenhet. Medarbetare som bäst bidrar till verksamhetens mål och utveckling ska uppmuntras, vilket är centralt för verksamhetens kvalitet. Större lönespridning möjliggör också en lönekarriär inom yrket och därför ska lönespridning användas aktivt inom alla yrken.
  • Att flerspråkighet ses som meriterande i all personalrekrytering där kundkontakt förekommer.
  • Kombinationstjänster mellan räddningstjänsten och ordinarie kommunal anställning ska prövas i större utsträckning och inom/mellan fler verksamhetsområden.

Vad vi i Liberalerna vill förändra i Kalmar kommun

Liberalerna ser kommunens medarbetare och chefer som den viktigaste resurs vi har. Mår våra medarbetare bra och trivs kommer de bära upp vår verksamhet. Vi ser tyvärr i Kalmar precis som på många andra håll en ökande sjukfrånvaro bland våra anställda, men även en oroväckande ökning av personalomsättningen. Denna trend vill vi bryta. Kalmar kommun måste därför föra en ansvarsfull personalpolitik som värnar vår viktigaste resurs och få vår personal att stanna.

I detta är det viktigt med en marknadsmässig lön. Liberalerna vill se en större lönespridning inom alla yrken och en lönesatsning på akademiskt utbildade yrkesgrupper. Vi gör satsningar på lön utöver avsatta 2,6 % för lärare, socialsekreterare, enhetschefer och sjuksköterskor. Att även utmärka sig som en modern, flexibel arbetsgivare är viktigt för att lyckas locka hit och behålla nödvändig kompetens

Friska medarbetare

Utvecklingen inom omsorgen de senaste åren är mycket allvarlig. Inom kommunen i stort lades under 2016 ca 33 miljoner kronor på sjuklön varav i omsorgen ca 9,5 miljoner. Det är en koncernövergripande ökning med 4,7%. Hög sjukfrånvaro är påfrestande för såväl arbetstagaren, medborgaren och kommunen i form av minskad kvalitet och ökade kostnader. För att komma till rätta med dessa problem finns inte en enda lösning utan ett flertal åtgärder behöver vidtas. Man behöver se förebyggande insatser som räntabla investeringar i vår personal.