Se alla

Kriminalvården behövs i Kalmar!

Debattartikel från Johan Pehrson och Carl-Henrik Sölvinger

Onsdag 3 april 2019

Svenska kriminalvården är en central del av rättspolitiken. Med höga ambitioner om säker verkställighet av straff och rehabilitering ligger vi ofta i topp i internationella jämförelser. Kriminalvården är dessutom en viktig statlig arbetsgivare i Kalmar med både transporttjänst, häkte, anstalt och frivård med långa traditioner av att verka i denna del av Sverige.

Häktet i Kalmar har 35 platser för häktade med och utan restriktioner. Man har vid flera tillfällen tvingats överbelägga häktet till 40 platser. Sedan Polisen flyttade 2008 utgörs lokalerna under häktet av kontorslokaler. Häktet har varit i bruk sedan 1974 och lokalerna ser ut därefter; det fungerar men är slitet. Transporter sker i källargarage och häktet är placerat på översta våningen med kontor däremellan. Detta är inte optimalt ur säkerhetssynpunkt, då alla flyttar av de häktade kräver transporter. Häktningsförhandlingar hålls i polishuset, men är ingen bra och säker lösning för personalen. Transporter medför alltid en risk men framförallt kostar det mycket pengar, båda vilka enkelt skulle kunna byggas bort med ändamålsenliga lokaler.

Förutom att häktet är felplacerat och slitet är också trycket hårt på verksamheten. Platsbristen har varit påtaglig under flera år och senast i slutet på februari 2019 aktiverades överbeläggningsplatser på häktet i Kalmar. Situationen ser inte bättre ut runt om i landet och leder till problem för polisen och för säkerheten.

I Kalmar finns också vår anstalt från 1852 med 57 platser. Sedan renoveringen 2017 har anstalten varit fullbelagd. Kriminalvården själva anser att anstalten närmar sig slutet av sin livscykel och att det är dags att finna en annan lösning för både anstalt som häkte.

Liberalerna anser att regeringen redan i vårändringsbudgeten behöver skjuta till flera hundra miljoner kronor för att säkerställa Kriminalvårdens verksamhet. Det handlar primärt om att klara situationen på landets överfulla häkten, däribland Kalmar.

På lite längre sikt behöver Kriminalvården få bättre möjligheter att verka i Kalmar vad gäller både kapacitet och moderna ändamålsenliga lokaler. Det kommer behövas då Kriminalvården förutspår ett ökande antal intagna och frihetsberövade. Det syns i staden med nyligen utbyggd tingsrätt i Kalmar, för att klara fler domstolsförhandlingar.

Kalmar vill vara en del av Kriminalvårdens utveckling och har ett strategiskt läge i Sydöstra Sverige. Viktiga beslut behöver därför fattas nationellt helst redan i år om Kriminalvårdens framtid i Kalmar.

Goda insatser görs lokalt i denna fråga men vi vill uppmana alla förtroendevalda som företräder Kalmar län på något sätt att uppmärksamma behovet i de sammanhang ni kan.

När resurserna till övriga delar av rättskedjan ökar måste även Kriminalvården förstärkas, annars bygger vi in flaskhalsar i systemet. Liberalerna kommer prioritera satsningar på Kriminalvården i förhandlingar om kommande statsbudgetar. Sverige ska ha en effektiv och säker rättskedja.

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson (L)

Carl-Henrik Sölvinger, oppositionsråd (L)