Se alla

Ödehusinventering för en levande landsbygd

Debattartikel från Carl-Henrik Sölvinger

Onsdag 3 april 2019

I Kalmar kommun finns ödehus. Det är fastigheter i varierande skick där ingen bor permanent eller verksamhetslokaler som inte används runt om i våra byar och orter. Dessa fastigheter som ofta finns utanför staden är en outnyttjad resurs. Vi vet att det finns ett intresse av att flytta till alla kommunens delar och vi har sett en ökande befolkning i t.ex. Södermöre. För byarna är dessa oanvända fastigheter hämmande för utvecklingen och håller t.ex. nere bostadspriser. Vi kan använda denna resurs bättre och minska bostadsbristen.

Jag vill att våra landsbygdsutvecklare tillsammans med samhällsbyggnadsnämnden gör en ödehusinventering i Kalmar kommun och kontaktar ägarna till dessa fastigheter med information om hur de kan hyra ut, sälja eller hitta nya användningsområden för sina fastigheter. Informationen ska uppmuntra till att fler ödehus kommer till användning.

Falkenbergs kommun har gjort en kartläggning över de 1300 ödehus med VA som står tomma i kommunen. Falkenbergs projekt syftade till att stärka landsbygden genom att attrahera företagare och nya ägare till dessa fastigheter. Genom att kontakta ägarna till de tomma husen ville man få fler att flytta till landsbygden. Hittills har ett 30-tal hus hittat nya ägare eller hyresgäster.

Örnsköldsvik har för ett par år sedan också inventerat antalet tomma hus kommunen och fann inte mindre än 750 hus där ingen är mantalsskriven. Ägarna kontaktades med en fråga om de kunde tänka sig att hyra ut eller sälja sin fastighet. Detta för att få igång tankar på hur fastigheterna kunde användas, uppmärksamma tillgången, få igång flyttkedjor men utan att kommunen agerade mäklare. Även Grästorp, Storuman, Pajala och Ånge är exempel på kommuner som genomfört inventeringar.

Det har också genomförts regionala projekt med inriktning på att ge de kommunala handläggarna bättre vägledning i hur man skall hantera ödehus. I vissa fall kan äldre förfallna hus nämligen bli en säkerhetsrisk och tillsyn gällande ovårdade tomter och förfallna byggnader tar kommunala resurser i anspråk. Bättre är alltså att fastigheten bebos eller används, kan vi samtidigt attrahera fler att bo eller driva näringsverksamhet i alla delar av Kalmar kommun är det bra.

Varje hus eller verksamhetslokal som kan bebos eller användas är en vinst för inte bara den enskilde utan för hela bygden.

Carl-Henrik Sölvinger, oppositionsråd (L)