Se alla

Motion från Liberalerna

Återkoppla gymnasieavhopp till grundskolorna

Tisdag 24 april 2018

Motion från Liberalerna

Det är jobbigt att inse att man valt fel gymnasieprogram. Om man byter program så har man förlorat tid och får svårt att komma ikapp. Om man hoppar av hela gymnasiet kan det skada hela ens framtid. Det kostar även samhället mycket pengar.

Björn Brändewall (L) har idag föreslagit att kommunen ska ge studie- och yrkesvägledare verktyg för att utvärdera och förbättra sin vägledning. Det kan få fler ungdomar att välja rätt på första försöket, och slutföra sina gymnasieutbildningar.

Återkoppla gymnasieavhopp till grundskolorna

Vi vill att alla ungdomar ska göra ett bra val av gymnasieutbildning. Om en elev efter en tid inser att hen har valt fel program, är det både en stor samhällskostnad och förlorad tid för den enskilde att börja om på ett nytt program, där det kan vara extra jobbigt att läsa ikapp förlorade månader för att komma i fas med sina nya klasskamrater. Om felvalet leder till ett avhopp från gymnasieskolan helt och hållet så är det än mer skadligt för ungdomens framtid och möjligheter att få jobb.

När en elev hoppar av gymnasiet, eller byter program, kan detta vara ett tecken på brister i studie- och yrkesvägledning i den grundskola som hen gick i när hen gjorde sitt val till gymnasiet. Grundskolan får i dagsläget ingen naturlig återkoppling av hur väl deras studie- och yrkesvägledning har funkat, men det ligger i gymnasieskolans intresse att alla som börjar gymnasiet ska hamna på rätt program vid första försöket.

Idag sker ingen regelmässig återkoppling kring detta ifrån Kalmarsunds gymnasieförbund till Barn- och ungdomsnämnden i Kalmar. Men för en grundskola i ständig förbättring skulle det vara ett värdefullt verktyg att få statistik på hur det gått för deras elever på gymnasiet. Det gör det möjligt att utvärdera studie- och yrkesvägledares resultat och att identifiera skolor eller elevgrupper som kan behöva extra insatser.

På samma sätt som en grundskola kan vara betjänt av denna återkoppling från gymnasieskolan, kan en gymnasieskola vara betjänt av liknande återkoppling från eftergymnasiala lärosäten. Vet Kalmarsunds gymnasieförbund hur det går för deras gamla elever på landets högskolor och universitet? Används denna information för att förbättra den egna studie- och yrkesvägledningen?

För att ge studie- och yrkesvägledare ett viktigt verktyg, föreslår jag kommunfullmäktige att besluta:

  • Att uppdra åt Kalmarsunds gymnasieförbund att regelbundet rapportera avhopp och programbyten till de huvudmän som tillhandahållit elevernas grundskoleutbildning. Åtminstone till de huvudmän som är verksamma inom förbundets medlemskommuner.
  • Att uppdra åt Barn- och ungdomsnämnden att använda denna data i sitt kvalitetsarbete kring studie- och yrkesvägledning.
  • Att utreda i vilken utsträckning Kalmarsunds gymnasieförbund kan inhämta liknande data om sina gamla elever från högskolor och universitet, för att utveckla sitt eget kvalitetsarbete kring studie- och yrkesvägledning.

Björn Brändewall (L)