Se alla

Ödehusinventering i Kalmar kommun

Måndag 2 mars 2020

Kommunfullmäktige säger ja till Liberalernas motion om att genomföra en ödehusinventering i Kalmar kommun.

Våra landsbygdsutvecklare tillsammans med samhällsbyggnadsnämnden kommer göra en ödehusinventering i Kalmar kommun och kontakta ägarna till fastigheterna med information om hur de kan hyra ut, sälja eller hitta nya användningsområden för sina fastigheter. Informationen ska uppmuntra till att fler ödehus kommer till användning i Kalmar kommun.

En ödehusinventering gjordes i Kalmar kommun 1999. Den föreslog kontakt med inte mindre 124 fastighetsägare där ödehusen befanns lämpliga för att säljas, hyras ut eller konverteras. Tyvärr togs dessa kontakter aldrig. Därför är informationskampanjen efter en inventering så viktig.

Vi kan anta att det i Kalmar kommun finns ett stort antal fastigheter i varierande skick där ingen bor permanent eller verksamhetslokaler som inte används runt om i våra byar och orter. Dessa fastigheter är en outnyttjad resurs. Vi vet att det finns ett intresse av att flytta till kommunens alla delar och vi har sett en ökande befolkning i t.ex. Södermöre. Vi vet också att allt fler får upp ögonen för dessa fastigheter och vill ge dem nytt liv.

För byarna är dessa oanvända fastigheter hämmande för utvecklingen och håller nere bostadspriser. De bromsar också gemensamma projekt i byarna som t.ex. grannsamverkan, va-utbyggnad och underlag till kollektivtrafik.

Jag är glad över att årets landsbygdskommun förstår värdet av att genomföra en ödehusinventering.

Ett särskilt tack till arbetsutskottet som i september beslutade skicka tillbaka min motion till landsbygdsutvecklaren för vidare utredning. Detta efter att först ha fått ett mycket fyrkantigt svar av samhällsbyggnadsnämnden som inte alls tog hänsyn till det värde en by vinner genom att få en granne på en fastighet som tidigare stått tom.

Priset årets landsbygdskommun, förtjänas trots allt med rätta. En ödehusinventering med informationskampanj är bra landsbygdspolitik.

Carl-Henrik Sölvinger (L)

Debattartikel publicerad i Barometern, 2020-03-02.